Tüm riskleri ve avantajları göze aldınız, akabinde bir girişimci olmaya karar verdiniz. Girişiminize başlamadan önce yapmanız gereken ve hayati önem taşıyan bir çok işlem bulunmaktadır. Eğer ki bunları atlarsanız ve sadece fikrinize güvenip yola çıkarsanız çok büyük ihtimalle yolda tökezleyeceksiniz. Bu yazıyı okurken “Ben tökezlemeyeceğim” der gibisiniz. İlk girişimimi gerçekleştirirken bir çok kişinin aksine ben ilk girişimimde başarılı olacağım derdim, buna sonsuz bir inancım vardı, çünkü aşağıda sizlere bahsedeceğim adımlardan sadece birisini çok iyi yapmıştım; Araştırdım. Beklenen oldu ve tabiki de inanılmaz bir şekilde başarısız oldum. Hemen arkasından inanılmaz bir moral bozukluğu ile yeni bir fikir aramaya başladım, ancak bilmiyordum ki hata fikirde değil sadece iyi hazırlanılmamış ve iyi uygulanmamış bir fikirdedir. Girişiminizi uygularken neler yapmanız gerektiğini ilerleyen yazılarımda anlatacağım.
Motivasyon
Girişimcilik belki bu dünya üzerinde en çok motivasyona sahip olunması gereken iş dalı olarak gösterilebilir. Sizlere daha önce de bahsetmiş olduğum gibi cefasını hemen çekerken sefasını sürmeniz şanslıysanız ve işiniz hala ayakta ise bir kaç yılınızı alacaktır. Motivasyon bir girişimcinin yola başlamadan önce kendine benimsemesi gereken en önemli ölçektir. Kendi kendinize aşağıdaki soruları sorun ve cevaplandırın.
– Bu iş için Motivasyonum ne ? Topluma fayda, uykusuz geceler, Emir komuta olmadan çalışmak, yata yata ( gece 4 ten sonra ) çalışmak ? ….. Sizlerin motivasyonu ne olacak ? – Bu iş, 1. yıl, 3. yıl ve 5. yıl sonlarında nerede görüyorum ? 1. yıl sonunda dipte, 3. yıl sonunda globale açılmış , 5. yıl sonunda Exit mi ? Yoksa tam tersi 1 yıl bile idare edemeyecek misiniz ? – Kendimi 1. yıl , 3. yıl ve 5. yıl sonunda nerede görüyorum ? Ben bir girişime başlarken özellikle son soruya “5 yıla bu projem ile FORBES’a kapak olmak” şeklinde cevap veriyorum.
Sorun Girişimcilerin en çok yanıldığı ve üzerinde gerçekten çalışmaları gerektiği bir diğer madde ise “Sorun”. Çoğu girişimci etrafında sadece ufak bir gözlem ile sorunları bulup bunlara çözümler üreterek yola çıkıyor ve girişimlerinin teknik kısımlarını çözdükten sonra müşterilerine gidince görüyorlar ki müşterileri açısından sorun göründüğü gibi değil. Bir çok girişimin başlayamadan bitmesinin temel sebebi “Sorun” temelli gitmiyor olmaları veya Sorunu yeterince araştırmamış olmaları. Bu bir sorun diyen bir çok girişimci bu sorunu yaşayan kaç insan ile görüşmüş ki bunun sorun olduğuna kanaat getirmiş? Neredeyse yeni başlayanların hiç biri. “Ortada bir sorun var, bu sorundan etkilenenler, bir de siz. Nasıl çözmek isterseniz çözün”
Sorundan etkilenenler ile konuş, sorunun kaynağını tespit et, sürdürülebilir bir çözüm üret. Anlayacağınız o ki, kimse sizlerin bu sorunu nasıl çözdüğünüze bakmaz, o sorunu yeteri oranda çözüyor musunuz ? o sorunu geçici olarak mı çözüyorsunuz, çözdüğünüz şey gerçekten acı verici bir sorun mu ? . Odaklanmanız gereken en önemli şeyler bunlar, bu nedenle girişimciler fikirlerini hayata geçirmeden önce ortaya attıkları sorunu yaşayan insanlar/firmalar/devletler ile yeterince konuşup sorunu doğrulamış olmalı.
Değer önerisi ? Yanlış odaklanma. Yaşanan bir başka sıkıntı ise girişimcilerin kendilerini yeterince ifade edememeleri ve sorunu her açıdan çözmeye çalışmaları. Örnek vermek gerekirse; Sorun, üzerinde nakit para bulunmayan ( veya nakit parasını harcamak istemeyen ) bir kişinin taksiye binip ulaşımını sağlamak istemesi. Çözüm, UBER. Nakit harcamadan A noktasından B noktasına ulaşımını sağlayabilirsin. ! / Hem de daha konforlu, hem de mobil aplikasyon ile bekleme süreni görebilirsin, hem de nakit ödeme de yapabilirsin, hem de . hem de . hem de . / UBER bunların hiçbirinden bahsederek müşteri kazanmadı. Odaklanın ve gerçekten müşterinizin istediğini verin. Çünkü, müşterinize istediğini tam anlamıyla verebilirseniz müşteriniz artık sizlere katlarca daha fazla ödemeye hazır olacaktır. Hedef kitle Girişimcilerin bence yaptığı en büyük hata ki ben şu şekilde tanımlıyorum. “Vejeteryan birisine Et satmaya çalışmak” Kanvas’ın en önemli kısmı olarak gösterilen Müşteri Segmenti, bir girişimi vezir de yapabilir rezil de. Olabildiğince dar bir müşteri kitlesi tanımı yaparak işinize başlamalısınız. Müşterilerinizi lokasyonları, gelir durumları, sosyokültürel yapıları, hukuki süreçlere tabilik, yaş, cinsiyet, kuşak, dijital okuryazarlık vb… Gibi bir çok alanda sıralayarak ilk müşterilerinizi oluşturmalısınız ve tüm testlerinizi bu müşterileriniz üzerinde yapmalısınız. Yolun ortasına gelmiş bir projede müşteri kitlesini değiştirmeniz sizleri fazlasıyla finansman ve iş yüküne sokacak ve kazandığınız network’ün büyük bir çoğunluğunu boşa çıkaracaktır. Finansman Finansman sorunu sadece girişimciler için değil tüm küçük-büyük şirketler için geçerli olan bir sorundur. Ancak şunu da söylemek gerekir ki bir girişim size ne kazandıracak ve ne kadar götürüsü olacak sadece ufacık bir tahminde bulunabilir ve muhtemelen bu tahmininiz yanlış çıkacak ve uzunca süre para kazanamıyorken giderleriniz tahmin ettiğinizden çok daha fazla olacak. Bu nedendendir ki bir girişime başlamadan önce riskler gerçekten öngörülmeli ve ne kadar doğru olmayacak da olsa bolca şişirilmiş bir maliyet listesi çıkarılmalıdır. Gayet moral bozucu bir tablonun ortaya çıkması fazlasıyla normal işte bu nedenden ötürü girişimciler belirli noktalardan sonra kendi işlerini devam ettirmeleri ve büyüyebilmeleri için belirli finansman desteklerine sıkça ihtiyaç duyarlar. İlerleyen yazılarımda Türkiye’de girişimcilerin finansman elde edebilecekleri kurum ve kuruluşlardan bahsedeceğim.
Elbette bir girişime başlamak için yukarıdaki 5 maddeyi tamamlamak yetmiyor bunların yanı sıra; planlama yapma, bolca okuma ve öğrenme, ekosistem ile tanışma ve fazlaca network, bir girişime başlanmadan önce gerçekten tamamlanması gereken, girişimciyi ve projeyi fazlasıyla hızlandıracak hamlelerdir. Bu hamleleri kısaca açıklamak gerekirse
Planlama
1 yıllık bir öngörü çizin ve hangi ay hangi aşamada olacağınızı iyi bilin. Bolca okuma ve öğrenme
Değişen teknoloji ve şartları iyi bir şekilde takip etmeyi öğrenmek gerekiyor. “Her şeyden az az bir şeyden Çok” Bu motto ile öğrenmeye kendinizi motive etmelisiniz. Ekosistem ile tanışma
Türkiye genelinde çok büyük bir ekosistem olduğunu söyleyemeyiz, ancak olan ekosistemde büyük ve başarılı oyuncular olduğunu söylemeliyim. Bu nedenle herkes ile tanışın ve fikrinizi anlatın. Unutmayın, bir girişimci şapkasını önüne alır, geçmişini ve geçtiği yolları unutmaz, sizi gayet hoş karşılayacak ve yardımcı olacaklar. ( [email protected] adresinden istediğiniz zaman bana da ulaşabilirsiniz. ) Sonuç olarak bir girişime başlamadan, fikrinizi hayata geçirmeye başlamadan önce yapmanız gereken bir çok şey olduğunu farketmişsinizdir. Bu ön hazırlıklar ile projenizde daha hızlı karar ve tavsiye alabilme, stratejik hamleler yapabilme, değişiklikler yapabilme ve gerekli riskleri alabilme yetinizi fazlaca geliştirecek ve süreç içerisinde çekeceğiniz zorlukları fazlasıyla azaltabilirsiniz.